Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

meine Freunde

12 Feb 2015

IELTS.. Perlu atau tidak?

Ramai yang bertanya kepada saya samaada perlu atau tidak untuk mereka melakukan ujian IELTS untuk memohon ke universiti luar negara especially di UK

Frankly speaking, it's depend on your condition and choice.

Sememangnya if diberi pilihan macam ni, 
ramai antara kita yang tak nak ambik ujian IELTS ni
yelahh.. buat apa nak ambek kalau bukan kewajipan kan..
dahla bayar mahal..Around RM610 sekali ambek
Tu pun tak menjamin anda dapat band berapa..
Terkena nasib dapat band tak memuaskan..
terpaksa pulak nak re-seat..hhmmm

TAPIIII...

anda perlu pastikan universiti yang bakal anda pergi memang bagi anda waive IELTS. For example, most university in UK require IELTS band 7.0 and above.. 
Basically, IELTS is just for the entry English Requirement
tujuannya untuk taw sejauh mana anda mampu berkomunikasi dalam bahasa Inggeris.
University also require the IELTS to make sure they can offer you unconditional offer letter
Sebagaimana entry-entry saya yang sebelumnya,jika anda boleh waive IELTS
Usahalah untuk waive..
Anda dapat jimat RM610.. 

2 cara saya sarankan untuk anda waive IELTS
1) Gunakan result English 1119 (yang masa SPM tu..namun ada tempoh valid.less than 7 years rasanya)



2) Dapatkan surat sokongan English is your medium of communication



For my case, i had try both  ways untuk waive my English as King's College London require me to have IELTS band 7..
Namun, kedua-dua kaedah diatas tidak diterima di King College London
So, saya ambek jela IELTS.

even my band not achieve their target, I can used my IELTS untuk apply university lain.


So, ada baiknya untuk buat IELTS
One of my friend yang tak dapat sponsor daripada MARA claim that sebab dia tak dapat ialah sebab takde IELTS
Agak meragukan berkaitan statement dari MARA kerana from what I know, MARA is not considering on your IELTS but your Unconditional Offer letter.
As long as you can get unconditional offer letter from university, no problem.
and saya jugak pernah ke UK Education fair and they suggest me to do the IELTS to prevent any hassle during visa application.

Jadi pilihan di tangan anda.. nak bersusah payah waive IELTS untuk jimat RM610 TAPI permohonan anda akan drag lama..sebab nak tunggu jawapan daripada university ATAU

buat je IELTS, then anda perlu bersusah payah untuk get the required band tapi permohonan anda mengikut masa yang diperlukan.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...