Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

meine Freunde

31 Mar 2011

movies, bowling and eating..thanks guys..

at first, it was really formal..
i'm wearing blazer to meet the officer at MPSPK..
so do my friend..
we look like them..
so funny..totally formal...thank god they entertain us..
insyaallah if god will, the talk will be conduct on 6/4/2011
really hope this happen (our 5 percent mark there)

next is bowling..
just play 2 of us..2 others went to mcd.
don't ask the result..(i'm lose..seyes x reti main)
totally ashamed..


hehhee..next is movie time.
for of us really find that the movie is bored..
luckily the ticket only 5 ringgit..


then we have some fun lepak at the stall eating roti jala 
my friend try bakso and i try nasi goreng special (x special pun)
i also try jus cinta( they put asam boi inside ..ok la)

kinda fun today...=)

p/s: mum call and ask me to go to KL next week..sorry mum i have class..
my weekend is 3 days this week..=) ( will finish csc and LG)
mum make me laugh when said that people who stalk you is jealous with my princess..
"princess,you're charming and adorable...surely people get jealous.."
soooo sweet mama..DANKE SCHON....=)



30 Mar 2011

Art & Design Performance Great!!

this is their performance on 30/3/2011
Dato Sahol suka sangat..
and saya pun totally suka sangat tgk..
rasa mcm nak menari bersama..=P(pandai ke??)
sorry video ni x brape clear..
just imagine like you btl2 dpn diaorg
with the music and dance..they deserve an acknowledgement...=)

just watch this....



video

p/s: thanks buat saudara aus firdaus sebab sudi share video ni untuk sy post dekat blog..=)

Visit Dato Sahol to UITM Kedah..He's awesome!!


30/3/2011 our beloved vice chancellor,
Dato' Prof. Ir.Dr Sahol Hamid Abu Bakar..
come to visit us for "Sesi Dialog bersama Pelajar"

what i can conclude is..
i totally adore this man..
he's such a great VC i ever meet..
thanks good i berpeluang untuk meet him face to face..
and have many chance to take picture.(waiting the picture to be upload)

dalam sesi dialog ada student tanya..
knp he come out with 
"MERUBAH DESTINI ANAK BANGSA"
he's totally amaze me..
Dato Sahol datang dari keluarga yang amat susah..
Sangat2 miskin dan terpaksa bekerja seawal umur 8 tahun untuk sekolah
sampaila beliau ditawarkan ke ITM (UITM nowdays)
disebabkan terlalu susah, beliau terpaksa bekerja
dan diberhentikan kerana tak dapat fokus belajar
on the way beliau balik kg, he meet a pakcik..
pakcik tu tanya kenapa beliau nangis and tanya banyak soalan utk beliau
apa yg pakcik tu ckp ialah percaya allah,sayangi ibu n tolonglah org miskin
insyaallah beliau akan berjaya

alhamdulillah...ada seorang pensyarah cina yang menolong beliau
sampaila beliau berjaya dapat biasiswa dan bermotivasi untuk belajar
selepas itu beliau sering jadi top student
belajar di Amerika dan berjaya dapat masters n PHD
sehinggalah dia akhirnya menjadi VC di UITM..
program inilah yg pertama dilaksanakan

i kind of terharu dengan cerita dia..
bagaimana tabahnya dia untuk berjaya..
patut menjadi teladan oleh seluruh warga UITM

on that day jugak ada persembahan dr Art & Design..
they totally great..
Dato Sahol suka sangat sampai akan terbangkan mereka ke Shah ALam utk perform.
sory this video x brape clear..
i manage to sit in front and they totally awesome...=)





p/s: JANGAN HAMPAKAN HATI IBU, PERCAYA KUASA ALLAH DAN TOLONGLAH ORG MISKIN..i will always remember that Dato'. You inspire me a lot

28 Mar 2011

hahhaha lawak


hahahha...video lawak giler..
xleh blah tgk muka adibah noor and sharifah amani..

p/s: whatever it is i'm happy..xde makna nk jeles...

26 Mar 2011

whatcha say





i must be strong and this song really weaken me..=(
ALLAH  please give me strength to accept this lost..

p/s: whatcha say is actually i hate you for threating me like this..

24 Mar 2011

ujian biasa

saya pernah bagitau seseorang..
kalau dekat2 nk final je..
sy pasti akan diuji

first sem asasi law..my dad pass away( sampai skrg sy terasa)
second sem asasi law..i lost my phone dlm dewan n demam teruk..
first sem admin...clash with my first bf ( on nadiah besday)
second sem admin....accident with trailer on my besday
third sem admin....sangat2 kalut buat keje persatuan..sampai x study..paper HR dapat B ok..
fourth sem admin..currently..clash with my second bf (on asmaa' besday0


whatever happen..that's doesn't stop me to be more patient..
it's ok..ALL HAPPEN CAUSE ALLAH LOVE ME
even i'm not the best servant....
ALHAMDULILLAH..I MANAGE TO GET GOOD RESULT.
I'M THANKFUL FOR EVERYTHING THAT HAPPEN..

p/s: SAPE NK JOIN SY DAPATKAN DEKAN SEM NI???jom kita mulakan!!

apasal plak ko nk sentap??

heran la sangat..
isu sy clash ni ada org lain plak yg sibuk2 nk buat ulasan..

kpd yg berkenaan:
sy memang dah agak pun akan jadi mcm ni
dr awal kenal lg sy dah ckp awl2
kalau awk blh tinggal kan dia, tentu awk jugak akan tinggalkan sy
ai dulu time syg mana ada ckp nk tinggal
konon xleh hidup la..

kpd yg menganggap sy ni perampas...
ni cheq  nk habaq elok2
awal2 cite..dia dah xnk hang taw..
pas sy suh pilih, dia pilih hang
so sy no hal je..clash jela
tp adalah org yg merayu2 mintak maaf
konon la dah buat keputusan salah

well tahan la jugak 9 bulan kan..
ingatkan dah betulla jodoh
serius la dengan dia
mcm2 la jadi kan..sampai ke family bagai..

dah la..pendek kan cerita
si dia ni kantoi la pegi jumpa ex dia 
tp still ag kami berbaik
sampai la jumpa balik gambar yg diaorg memang ada hubungan
bukan ape..sikit pun x kisah kalau nk jumpa
x halang pun if dia nk kawan balik ngan ex dia
tp at least bgtaw
ni buat senyap2..mau x pelik

bila jumpa gambar sy ngan lelaki lain
konon la nk tuduh sy curang
padahal gambar tu dah berzaman dekat fb 
before kapel dengan dia lagi
sy ingat xde la penting sangat gmbr tu
maklum la just gambar dinner..
tp dia konon la nk buat isu melalui gambar tu
walhal tanya je sape2 bdk uitm kedah 
ADA X AKU CURANG??

dah la..mls nk ckp panjang2
buat si dia..kita dah x ditakdirkan bersama
buat ex si dia tu: sy dah cukup gembira bila dengar awk dah ada pengganti..sebabnya x pernah niat nk gaduh ngan dia pun..

p/s: sy xde pun rasa benda ni konon karma ke sebab si dia yg buat keputusan...dah memang perangai dia mcm tu..SABOR JELA..

23 Mar 2011

ps i love you..

totally enjoyed my day with this movie..
so damn amazing
his husband is dead and leave her forever 
but still give her lots of surprises
to cheer his wife..

so lucky to be the wife...
even that guy dump me with stupid reason
never give me surprise
but i always remember his kindness..
it's ok..let by gone be by gone..

I'M ENJOYING MY NEW LIFE WITHOUT YOU..


p/s: thanks for everybody who try to cheer me up..thanks to mum coz u want to come here to visit me..thanks to my bff, Asmaa' for calling me...this is what they said
dayah: don't worry..u not soo ugly..u like a model to me..u can find others..
aishah: he really make a big mistakes 
nazriau: lelaki memang susah nk paham..wawa jgn layan sangat
abg bob : if free, mai abg bob blanje..luah sume masalah..x mo wawa sedih2..
orked: guys are wierd wawa..they think that they want to do that coz they want temporary clash..but for us it's forever.
para-para: jangan bimbang wawa...percayalah "pemilik cintamu selepas Allah & Rasul akan muncul"
fasha:gile taw..ate diri tu dah salah konon nak cari salah org..
yaya: if u feel  lonely i can fetch u up my dear..mai tido dengan yaa..
kechik: hang sabaq na..
dayang: ko x payah pikir sangat wa..

banyak sangat.THANKS GUYS..I LOVE YOU ALL

x larat nk layan ko lg

banyak giler kot post pasal dia...
x mampu nk delete..
pembaca2 sekalian paham2 jela ek..
yg lepas tu dah lepas k..

oh by the way..
most of the thing dlm blog ni jugak hanya "propaganda"
http://www.wanazmeerwanmahmood.blogspot.com

cause actually things nowdays are not as in fairytale like that ok...

p/s:don't worry..i'm fine...
rasa mcm heran plak bila org yg sibuk2 remove kita,block kita dr fb tetiba msj pagi2 ckp "morning syg"
plg best ada yg bgtaw inbox dia penuh msj ex dia,,
dear sesape yg berkenaan: i sikit pun x kisah k...whatever!!
HELLO KO INGAT SMLM AKU XDE HATI KE??

22 Mar 2011

9 bulan yg takde makna kerana 1 hari

dah la..mls nk cakap pape..
it's all over..

TOMORROW START A NEW DAY WAWA!!

kalau diri tu dah salah...MENGAKU JER!!

sangat2 fed up dengan org yg bila dia salah..
nk cari salah org lain plak..
padahal dah terang2 dia yg salah..

hello,doesn't need to give excuse.....
x pyh nk menyalahkan org lain....

21 Mar 2011

PEMILIK CINTAKU SETELAH ALLAH & RASUL

buku ni karya FATIMAH SYARHA MOHD NOORDIN
sangat2 memberikan motivasi kepada saya
buku ni menyedarkan saya alam percintaan berlandaskan syariat ISLAM
sesungguhnya diri ini terasa amat kerdil dan terhina
masya allah betapa agungnya cinta yang diceritakan oleh penulis
teringin sekali untuk memilikinya..
namun..mampukah saya memiliki cinta itu?
sedangkan saya tidak seteguh dan sehebat insan yang diceritakan dlm buku terbabit..

ya allah...bantulah daku...
kuatkan aku untuk menepis godaan nafsu ini..

watak dr.Muslih lelaki idamanku
watak Qani'ah matlamatku..

p/s:"tiada yang lebih membahagiakan dua orang yang saling menyukai kecuali menikah" 
Riwayat Sayuti

ku impikan hubungan yang halal agar tidak terus bergelumang dosa..

20 Mar 2011

back for discussion

this week i'll be back to hometown
reason??? i need to settle something face-to-face
dear him: you're so special coz get this priority...

hope that everything will settle within that 2 days at home.

19 Mar 2011

hikayat merong mahawangsa best

memandangkan hari ni saya agak stresssss
sy kurangkannya dengan tengok wayang, makan n shopping..
sangat2 puas hati
even terpaksa jalan kaki jauh semata-mata nk tunggu bas..
thanks to my housemate nabila sebab temankan sy..(sbnrnya sy yg teman dia beli external..hhheeh)
not to forget saudari Faten Hassan sebab tumpangkan saya ke SP..
feel rewarded(bayar tiket 5 ringgit je) coz cerita HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA ni best!!
pada sesape yg belum tengok...sila tengok k!!


pada sesape yg ada persepsi cerita melayu ni x best..
u guys kena tengok cerita ni..
gabungan ROM, CHINA n MELAYU..
sangat2 kreatif..credit to KRU!!


p/s: jgn buat benda2 bodoh if stress....even rasa mcm dah xde org syg..ingatlah tentu ada yg syg...ALLAH sygkan hambanya..x caya tengok video ni..=)

18 Mar 2011

my project ruin!!

i totally demote
even yg i handle problem
sangat2 malu pd penceramah n lecturer..
all because of that stupid hotel..

i ingat i dah x perlu datang untuk check whether diaorg wat keje or tidak
i give them  a call(not a call but lot of call)
only to make sure,at the time i nk wat event
everything is settle
BUT TOTALLY SAD,IT IS NOT LIKE WHAT I EXPECT
i sampai je meja x siap susun
penceramah and lecturer dah sampai at that time
x pasal2 i kena marah ngan lecturer
HANGIN JE AKU RASA
yang paling best, org hotel yg suppose handle lari ntah kemana
siot ko ek..lepas tangan..
tinggal kat anak2 buah dia yg tak taw pape
mau x mengamuk aku semalam..

habis event, really need a shoulder to cry
i tought i have people who love me..
but totally it's not..
he said" we need time to be alone"..
OMG..i totally demote..
mlm tu dinner but im not in mood..

p/s: moral of the story DONT EVER TRUST PEOPLE!!!!
i'm dying..life is sucks..=(

17 Mar 2011

3 idiots the best movie ever!!

sy tahu sy agak ketinggalan
cerita ni dah lama kot..
huhuhu
whatever it is i'm proud to be able to watch this movie
THIS MOVIE IS REALLY DAMP FUN!!!!
kpd sesiapa yg x pernah tgk cerita ni,
cepat2 gi tengok k!!


P/S: go and watch this movies........really awesome!!

15 Mar 2011

facebook lembab

geram sgt...
apasal la facebook ni lembab sangat?

10 Mar 2011

duit mengalir bagai air

plannya hanya temankan fashareena belikan hadiah untuk kekasih hati
namun nampaknya saya yg melebih..
semua barang termasuk dalam list barang keperluan..
aduyai..alamatnya banyakla duit habis

baju-rm 35 + rm 20 = RM 55
makanan moni and saya= rm 30
brooch= RM 10
aiskrim= rm 2

pergh...sekali keluar hampir cecah RM 100
tu pun stelah di kontrol nk beli beg kasut n tudung..
alahai duit..


p/s: nampak mcm kaya sebab dapat JPA namun sbenarnya duit tu dah banyak kurang =(
rm 400 untuk intersesi n rm 100 untuk adik sebab dia x dpt gaji..
balance tinggal brapa je..
hope sempat sehingga tunggu JPA masuk lagi..

7 Mar 2011

HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

TERSILAP JAWAB TEST OB...
MCM MANA NI????


esok audit..
x syok coz mata still bengkak..
really2 low self-esteem without my beautiful eyes..



=(

5 Mar 2011

too much!!

OMG..that's totally terrible..
u force me to make this decision..
i'm totally shocked with ur attitudes..
u really2 make me frustrated...


maybe it's time for us to make our way..

ahli baru...

semalam, dkt2 nk maghrib
rumah 35c n 22c dapat menyaksikan peristiwa best
kami tgk kucing beranak live!!
credit to moni sbab x malu beranak depan2 org..
dlm  terang benderang n dlm kami tengah bising2..

moni dpt 3 kitten
2 hitam n 1 putih..
takut sy tgk dia beranak.
mesti sakit..=(

whatever happen today ada new agenda
surprise party dkt my beloved lecturer Puan Junaida
thanks sir mahadir sebab nk pakat ngan kitaorg
hope plan hari ni berjalan lancar

pukul 11 plan nk g sp dgn Mus,kak g n Jue
hurm skrg pun x mandi lagi..hehe


p/s:malas sbnrnya nk kuar sebab mata bengkak..x suka...=(
dear him : you totally need to work harder as from this time being i don't see any changes by u...

3 Mar 2011

test ethics esok!!

aduyai..penatnya hari ni..
pagi start pukul 8 sampai 10 jumpa sir maahad n other lecturers
reason: chosen to be auditee on 7th March..
10-11 am having the csc class(balik awal..=)
11-5 pm bengkel untuk report and budget with HEP
totally exhausted..
esok pagi2 plak TEST ETHICS
MASUK SEMUA CHAPTER OK!!!..
takutnya sy

this is just my summary (biasalah, sy blaja x suka ingat banyak2..ingat keywords je..)

CHAPTER 1 :INTRODUCTION TO ETHICS ( bab ni hanya nk kenalkan kita dengan ethics)
- the concept of ethics (doing the right thing within moral framework)
-ethics theory( explanation of a particular view about what is the nature and basis of good and bad)
-Ethics and morality
     1)religious aspect (relationship human with god)
     2) natural aspect (relationship human with nature)
     3)  individual aspect ( individual relation to themselves)
     4) social aspect (human being relationship with other)
-source of morality (Supernatural theory or God, Natural Law Theory and world value)
-ethics & reason -some explanation is required on why we hold certain moral position

CHAPTER 2 :ETHICAL THEORIES (bab ni memang slalu ditanya)
there are 2 view on ethical theories which are consequantalist( teleological) and non-consequantalist (deontological)
-bagi consequentialist, mereka percaya yang result di akhir adalah penting jadi mereka akan lakukan apa sahaja untuk mencapai matlamat (end will justifies the mean). 2 theory yg menyokong consequentalist which is egoism and utilitarianism
-berlainan plak dgn non -consequentalist sebab mereka yakin yang result di akhir adalah takdir dan kita perlu ada kita punya pegangan untuk mencapai result (perlu ada cara yg betul nk capai matlamat). 3 theory sokong non-consequentialist which are kan't theory, nature theory and virtue theory..

1)EGOISM terbahagi kepada 3
    -individual- everyone ought to act in my own best interest (apa yg saya buat betul, org lain kena buat)
    -personal-i ought to act in my own self interest but make no claim to others ought to do (apa yg saya buat bagi saya adalah betul terpulang org nk percaya atau tidak)
    -universal-everyone has responsibility (contohnya semua org bertanggungjawab utk jaga alam sekitar)

2) UTILITARIANISM THEORY (happiness)
   -act utilitarianism-percaya akan tanpa undang2 juga kegembiraan dpt dicapai contohnya kuasa budi bicara dlm kes membunuh kerana ingin mempertahankan diri)
    -rule utilitarianism-percaya yg undang-undang akan membuat org ramai happy

3)KANT THEORY (pentingkan right motive-act must have moral worth
1)goodwill-perbuatan mesti kena bermoral x kira situasi
2)establish morality by reasoning alone (sebab kita buat tu pun dah cukup utk ckp kita bermoral)
    logically consistent-example sebab ikhlas nk tlg org sentiasa difikir baik
   universalizable-sebab kita diterima sejagat..contoh semua terima yg bg derma baik, membunuh jahat
3)categorical imperative (universal law)-semua org terima perbuatan tu baik
4)practikal imperative-x gunakan org lain
5)duty rather than inclination-buat sesuatu kerana tanggungjawab bukan sebab kecenderungan..or nk ikut org

4)NATURAL LAW(percaya yang hukum alam)
they believe that morality will always embedded with nature and not made by human
lawan hukum alam= x etika
contoh gugurkan bayi tak beretika kerana wanita mengandung secara nature akan bersalin..

5) VIRTUE ETHICS(look at character idealized by person to define ethics)
  intellectual virtue (kehebatan intelek contoh Albert Einstein)
 moral virtue(kehebatan moral contoh Rasulullah0

virtue ni mesti sedang2..x boleh terlampau banyak or terlampau kurang

CHAPTER 3:ETHICS AND RELIGION(banyak pasal agama)
roles of religion 
1)serve solid basis that ethics need (semua agama nk penganutnya buat baik)
2)provide ethical certainties (bila ada x taw pape, rujuk agama)
3) provide religious sanction to back up ethics (agama sediakan balasan baik dan buruk pada tindakan kita)

atheistic world (x percaya adanya agama)..sebabnya mereka percaya yg ethics boleh dpt melalui:
1) relativist (culture can define morality)
2)hedonist (greatest happiness can provide morality ..mcm utilitarianism)
3)perfectionist-goodness can be only achieved by fully utilizing one's intellectual capabilities..mcm virtue ethics)
4) secular humanist-society can define morality

knp secular humanist boleh define morality..sebabnya ialah
1)semua manusia ada perasaan simpati
2)semua manusia akan percayakan logik dan sebab munasabah
3)semua manusia boleh capai persetujuan yg sama
4)semua manusia ada rasa tanggungjawab nk jadikan society lebih beretika
5)manusia akan cuba berubah dari teruk kepada bagus..

kenapa susah sangat nk percaya religion
1) difficulty of proving supernatural existance (susah nk buktikan benda2 ghaib,ALLAH, malaikat)
2)difficulty of providing a rational foundation( susah nk tentukan mcm mana blh dtgnya agama)
3)non religious can be moral (org yg xde agama pun boleh jugak bermoral mcm virtue ethics)
4) which religon??(agama mana nk ikut..banyak kot agama..yg mana satu yg betul?)
5)difficulty of resolving conflict (pandangan tiap2 agama berbeza..bagi agama lain kawin lebih dr 1 xboleh..

LEPAS TU AMBIK LA POINT SIKIT2 YER UTK AGAMA2 MCM BUDDHA.HINDU DAN LAIN2.

CHAPTER 4:ISLAMIC ETHICAL SYSTEM(ni konsep agama islam je..korang mesti taw)
pastikan korang ingat 5 RUKUN ISLAM 
islamic ethics-tawhid(supremacy of allah),harmonious,universality and comprehensive(padat)

CHAPTER 5: ETHICS AND CULTURE( pasal tradisi dan budaya)
culture means to cultivate patterns of human structure
ada 2 jenis iaitu personal ethical relativism(pegangan tradisi individu) and social ethical relativism(pegangan tradisi masyarakat, x buat rasa terasing dr org lain)

REASON FOR ETHICAL RELATIVISM(org yg x support juga dikenali ethical absolutism)
-diversity in moral view
support-budaya banyak pandangan.kalau nk org terima budaya kita,kita kena terima budaya org
against-memang la banyak view, tapi mesti ada integration..mesti ada persamaan budaya

moral uncertainty
support-pandangan pasal isu berbeza, so susah nk bg keputusan,so serahkan saje pada budaya masing2
against-mana boleh senang2 nk serah kan pd budaya, x semestinya susah nk dpt keputusan,keputusan tu takde

situational differences
support-keadaan kita tak sama..kita kena terima budaya org.contoh  pd kita sunat tu moral, tp pd org lain sunat tu boleh sakitkan kanak2
against-biarpun keadaan kita berbeza, kita pasti ada universal law yg semua org terima

ETHICAL ABSOLUTISM-there are absolute thruth to which human being must adhere to be moral..
x percaya pada ethical relativism..

CHAPTER 6: ETHICS IN ADMINISTRATION (lbh pd dilemma public administrators)
dlm nk selesaikan masalah ,public administrator perlu pegang 
1)general public interest
2)goals of policy tmpt dia keje
3)culture of organization
4)org yg akan terlibat

TRAGIC CHOICES-scarce resource and if people do not get the resource, they will suffer greatly
WICKED PROBLEM(masalah yg xde penyelesaian)-too many actor involve, unability to find solution and solution become part of other problem)

mcm mana nk control masalah..
1)governmental -legal theory
2)societal -group theory
3)organization-structure &authority theory
4)individual-responsiveness theory

apa masalah yg dihadapi
1) terpaksa utk buat benda2 x elok 
2)terpaksa buat2 tak nampak
3) ada maklumat pasal keburukan, tp x taw nk bgtaw sape

personal aspect dilemma
mental attitutes-moral ambiguity (kecelaruan pegangan moral),contextual forces, paradoxes of procedure
moral qualities-optimism, courage and fairness with charity

CHAPTER 7: GOOD GOVERNANCE
relationship of firm with affected people and must have legal obligation

theory Corporate GOvernance
1)separate legal entity
2)social regulation is vogue
3)direction to best interest of shareholders
4)domination by elitist

ISSUE 
1)private companies (family-owned)
2)scale and complexity (banyak sangat anak syarikat)
3)significance of institutional investor (sama ke hak investor individu ngan institutional investor)
4)hostile activities of predators(bila syarikat tutup, management baru mungkin akan buang pekerja lama)

TAHU BEZAKAN GOVERNANCE DGN MANAGEMENT

core component (fairness, transparency, accountability and responsibility)

CHAPTER 8: GLOBAL CHALLENGES TO MORALITY

beza antara war,violence and terrorism

violenec-sebarang paksaan fizikal (x semestinya guna senjata) bertujuan utk cederakan org lain
terrorism-menggunakan paksaan atau ancaman utk menjatuhkan org..keupayaan utk timbulkan rasa takut juga dikira terrorist act
war:keganasan bersenjata

3 pandangan tentang war
militarianism-sokong war
just war-war boleh tapi ada syarat
pasifism-x sokong war

JUST WAR THEORY
 ada 2 area-JUS AD BELLUM(sebelum perang) AND JUS IN BELO(semasa perang)

JUS AD BELLUM
-pertahan negara dr diceroboh
-halang pembunuhan ramai2
-campurtangan komunis
-menyahkan pemimpin tirani
-halang guna nuclear weapon
-selamatkan oil supply

concept dlm JUS AD BELLUM
-proportionality-mesti banyak kebaikan dr keburukan
-last resort
-right intention

concept dlm JUS IN BELLO
-proportionality-gunakan keganasan x lebih dr sepatutnya
-discrimination-bezakan combatan and non-combatant

ACTUALLY START JE 2 CHAPTER LAST, SY TAK YAKIN SANGAT..=(
doakan sy..=)

2 Mar 2011

bersubahat

bila anda tau sesorang tu sedang sembunyikan sesuatu
(yang sebenarnya tak patut disembunyikan)
and anda x bagitau mereka yg sepatutnya tahu
yang penipu telah menipu..
anda jugak dikira bersubahat untuk menipu....

sakitnya hati bila tau..
org yg kita percaya, anggap mcm saudara sendiri..
sbnrnya sembunyikan hal yg x patut dari kita..
sedih kan...
rasa tertipu sangat2..

disebabkan tertipu..susah untuk percaya kan org lagi..
dlm baik dgn kita..
dalam senyum dengan kita
rupanya ada rahsia..
sakit hati bila tau org yg kita percaya 
akan sentiasa sokong kita
sebenarnya dialah yg bersubahat untuk menipu kita..


p/s: banyaknya elemen tipu 2 3 hari ni..hai nasib badan la ko tertipu..
kalau diri tu dah salah, x pyhla kononnya nk cari salah org lain
time tu mula lah nk tuduh kita mcm2
seblm ni mcm2 janji sumpah konon bahagia..
kalau x,ckp je x..
MUNGKIN BLH JUMPA ORG  LAIN YG BOLEH BUAT DIRI U BAHAGIA

TOTALLY DAMP HATE LIAR!!


1 Mar 2011

forgiveness

kekadang susah nk bagi forgiveness
lebih2 ag bila dah kena banyak kali

i need a miracle to forgive you
prove me that u totally change

little white lies

tipu sunat..
sy btl2 x suka...
if u xnk org tipu u
u jgn tipu org( apply kant theory sket)

benci sgt bila tahu kena tipu
lagi benci,kebenaran bkn dtg dr mulut penipu..
x perlulah menipu sebab kononnya selamatkan diri
hakikatnya, menipu sebab u pengecut..takut nk luahkan kebenaran...

lg menyampah bila dah terkantoi
cuba cari sebab nk salahkan org lain
hahahaha..great sgt..
takpe2..allah maha mengetahui..

dear en umar nurfitri..
u mesti gelak guling2 sebab ada org ckp kita kapel..
OMG.. buat post psal u,x mesti i couple u kan...
kesian umar mangsa keadaan sgt...
kalau u baca post ni, mesti u x caya..
maklum la we just friends
x pernah melepak sama, mesej mengarut2..tup2 org ckp kapel
i really pity that guy..
merajuk2 dia...

whatever la..the truth ALLAH yg taw..

dah bwk moni jumpa veterinar..=)
she got high fever batuk, bersin..x nk makan..
susah nk bernafas sebab pregnant
i hope u will get well soon dear..
biarla ada org yg anggap sy melampau manjakan moni..
i deserve to love her..
saya jaga dia dr kecik smpai besar
bila dia sakit, surely i'll sad

DONT EVER COMPARE LOVE TOWARDS ANIMAL AND LOVE TO HUMAN
THAT'S TOTALLY DIFFERENT 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...