Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

meine Freunde

17 Aug 2016

5 sebab kenapa anda perlu kembiri kucing anda.

My cat Boosyuk. Telah dikembirikan biarpun agak lewat. Kaedah kembiri dipilih setelah Boosyuk terlalu kerap beranak sebingga menyebabkan  rahimnya terkeluar sewaktu proses melahirkan. Veterinar terpaksa melakukan pembedahan bagi memasukkan kembaali rahim terbabit. Setelah dikembiri, Boosyuk lebih sihat dan alhamdulillah masih hidup sehingga sekarang.
Membela kucing merupakan satu tanggungjawab yang tidak harus dipandang rendah. Kucing memerlukan penjagaan yang rapi dari sudut pemakanan mahupun penjagaan harian. Namun begitu, ada yang gagal menjalankan tanggungjawab ini. Kembiri disarankan untuk mengawa populasi kucing.

Apa itu kembiri?

Kembiri bermaksud pemandulan. Kaedah ini merupakan alternatif terbaik untuk mengurangkan populasi haiwan. Kaedah kembiri bagi kucing betina dipanggil "SPAY", dimana rahim kucing betina berkenaan akan dibuang. Bagi kucing jantan, pula dipanggil "NEUTER", dimana hanya pembedahan luaran membuang 'kantung telur' sahaja dilakukan. Kebiasaanya, kos kembiri kucing betina lebih mahal berbanding kucing jantan dan kaedah ini hanya boleh dilakukan oleh veterinar terlatih. 

Kenapa perlu kembiri?

1) Overpopulasi kucing
Jika proses kehamilan manusia memerlukan sehingga 9bulan, proses kehamilan kucing hanyalah selama 65 hari. Kucing boleh melahirkan paling sedikit seekor dan paling banyak ialah 13 ekor. Menurut sumber, kucing boleh mula "heat' kembali selepas 2 minggu melahirkan. Cuba bayangkan berapa banyak anak kucing yang bakal lahir sekiranya bilangan mereka tidak dikawal. 

2) Kos untuk menjaga kebajikan kucing yang bakal meningkat.
Bilangan kucing yang terlalu banyak ini sememangnya mendatangkan masalah kepada manusia lebih-lebih lagi dalam menguruskan mereka. Lebih banyak kos diperlukan untuk makanan, pasir kucing dan juga ubat-ubatan untuk kesihatan mereka. Rata-rata kos memelihara seekor kucing adalah dalam lingkungan RM100 sebulan. Bayangkan berapa banyak kos yang diperlukan untuk lebih banyak bilangan kucing

3) Kembiri menjamin kesihatan kucing
Bila bilangan kucing terlalu banyak, tuan kucing tidak mampu memberi perhatian sepenuhnya kepada kucing mereka. Maka terjadilah kes-kes pembuangan kucing-kucing terbiar ini. Antara lokasi yang sering dianggap sesuai ialah pasar-pasar yang kononnya mempunyai banyak ikan dan sumber makanan bagi kucing. 
Perlu dingatkan, sekiranya anda membuang kucing di pasar, ia hanyalah penyelesaian masalah di pihak anda, namun membebankan orang lain. Sekiranya benar dikatakan kucing yang dibuang dipasar lebih banyak makanan, kenapa kucing-kucing ini kelihatan comot, kurus-kering, kelaparan dan ada kalanya dipukul dan diainaya oleh manusia? 
Kucing yang dikembiri selalunya lebih sihat dan lebih gemuk. Ini kerana meraka tidak akan bergaduh dan memancut merata-rata setelah dikembiri.

4)Tiada istilah menghalang fitrah kucing dalam kembiri
Sebagai manusia, kita diberi akal untuk berfikir dan sebagaimana kita tahu, haiwan tidak memiliki akal.Kitalah yang wajar bertindak sebagai khalifah memikirkan apa yang terbaik buat mereka. Ramai berpendapat,kembiri binatang adalah tidak wajar kerana ia bakal menghalang nafsu "seks" haiwan terbabit. Adakah benar fitrah kucing melakukan seks sama dengan manusia?Sekiranya dengan tidak kembiri, adakah anda boleh jamin yang anda mampu membela kesemua anak-anak kucing yang baka lahir dengan baik?Adakah anda pasti mereka tidak akan diserang penyakit? Adakah anda pasti kucing-kucing anda tidak mendatangkan masalah kepada orang lain? Sekiranya tidak, kembirikanlah. Bela setakat yang anda mampu

5) Kembiri boleh menjaga hubungan sesama manusia
Terdapat kes yang kucing yang dibela berak merata-rata dan merosakkan harta benda jiran. Ada juga kes dimana kucing terbabit tidak berak dirumah jiran namun bau dari najis kucing mengganggu jiran. Kesannya, hubungan anda dengan jiran bakal berantakan. Anda gemar memelihara kucing, namun perlu diingat mungkin ada orang yang alah dengan kucing. Hormatilah sesama manusia.

Oleh itu, kembirikan lah kucing anda. Bela setakat yang mampu. Jangan membebankan orang lain dengan minat dan kewajipan anda.

10 Nov 2015

Euro Trip : Across United Kingdom

Bila sebut je United Kingdom atau UK ni, ramai antara kita terus kaitkan dengan London atau England.
Bagi yang masih belum tahu, UK sebenarnya bukan sekadar tu. London merupakan capital city bagi UK namun, UK atau nama rasminya "United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland", merupakan gabungan antara England(London),Scotland (Edinburgh), Wales (Cardiff) and Northern Ireland (Belfast).  Orang-orang UK ni dipanggil British.


Alhamdulillah Wawa berkesempatan untuk melawat kesemua capital city di UK kecuali Northen Ireland sebab kami pilih untuk ke Dublin berbanding Belfast..

Trip bermula dari Sheffield. Berikut merupakan urutan perjalanan kami.
-Sheffield
-London
-Cambridge
-Oxford
-Bath 
-Cardiff
-Manchester
-Blackpool
-Edinburgh
-Newcastle
-Chester-Le-Street

Bagi yang berminat, anda boleh request itinerary perjalanan kami melawat capital city di UK. Jadual termasuk kos penginapan dan pengangkutan disediakan(tertakluk kepada harga semasa)


Pesanan ringkas:-

*London- Tempat famous bagi student Malaysia adalah Malaysia Hall berdekatan Bayswater. Selain dari makanan di Malaysian Hall yang berpatutan dan insyaallah dapat mengubat rindu pada Malaysia, terdapat banyak lagi kedai makanan halal seperti Tuk-tuk dan Rasa Malaysia. Bagi yang mencari penginapan murah, anda boleh cuba Smart Hyde Park Inn atau Nottinghill Hostel London.Penginapan ini sangat sesuai bagi mereka yang backpackers.Di Smart Hyde Park Inn, anda bukan sahaja jumpa katil double decker, tapi triple decker. Jika anda benar-benar in tight budget, boleh cuba menginap di Hostel 639 Harrow Road. Jauh dari tempat attraction,dekat kubur namun mudah access untuk public transport seperti bas dan tube. Saya lebih gemar berjalan menggunakan bas di London berbanding tube kerana harganya lebih murah. One day pass untuk bas di London hanya 5pound. Anda tidak perlu membeli Oyster Card apabila menggunakan one day pass.

*Cambridge- Bandar yang cantik dan mudah di access bagi pejalan kaki. Disini letaknya universiti terbaik di dunia. Kami asalnya bercadang untuk menginap di Airbnb namun memandangkan respond lambat dari host, kami check in YHA Cambridge. Totally recommended. Price standard. Tapi location terbaik. Boleh jalan kaki je dari train station. Staff pun sangat friendly. Disini,kami cuba Boat Punting. Bila punting, anda umpama dah round Cambridge. anda akan menyusuri tempat-tempat menarik di Cambridge sambil dengar tukang kayuh explain sejarah tempat2 yang dilalui.
Kami sebelum Boat Punting.

View semasa boat punting




*Oxford- Melawat bandar Oxford umpama membuat lawatan di bandaraya bersejarah. Bangunannya cantik-cantik dengan dekorasi lama. Kami ikut bulat-bulat google maps dari stesen keretaapi ke bandar Oxford. Sememangnya maps buat kami pening. Apa yang menarik disini ialah bot-bot yang dihias bagai rumah atas air penduduk disini. 


*Bath - Bandar untuk orang kaya.. Dipusat bandar terdapat banyak butik-butik dengan jenama tersendiri. Kami menginap di YHA Bath. Guna google maps macam dekat tapi if jalan kaki dari stesen bas/train ke YHA Bath, sangat jauh. Anda disarankan guna bas. Tempat2 menarik seperti Roman Baths dan Thermae Bath Spa pulak ada entrance fee.Harga memang buat saya mampu kerling dari jauh je.
Dihadapan Thermae Bath Spa. 

*Cardiff- Bandar yang besar di Wales. Namun memandangkan waktu kami tiba disana hujan lebat, tak banyak tempat yang kami dapat lawat. Millenium Stadium terletak betul-betul berdekatan dengan stesen kereta api. Ada taman besar bertentangan dengan Millenium Stadium yang sangat sesuai untuk ambil angin atau rekreasi.
Cardiff Castle


*Manchester- My favorite place to visit. Saya namakan Manchester syurga makanan sebab sangatlah mudah nak cari makanan halal di Manchester. Paling heaven di kawasan Rusholme. Sepanjang jalan penuh dengan deretan kedai yang menjual pelbagai makanan dari pelbagai negara. Contohnya Kebabish, Al-Jazeera, Gelato, dan banyak lagi.Selain itu, anda boleh shopping Indian Jewellery, jubah dan sebagainya di kawasan Rusholme ni.  Kawasan bandar Manchester juga mudah di access melalui Manchester Piccadilly.Saya pernah cuba buffet di TOPS yang hanya 10pound. Stadium Manchester United pula merupakan antara stadium yang paling best untuk dilawati dengan idea marketingnya yang menarik.Sangat berbeza dengan stadium di Barcelona. Yang tak best, fridge magnet kat sini mahal dan tak lawa.


*Blackpool- Tepi pantai. Sepanjang jalan penuh dengan hotel-hotel dan kedai-kedai makanan laut. Harga sangat berpatutan. Fridge magnet kat sini juga murah. Tempat attraction ialah Blackpool Pleasure Beach. Ini merupakan theme park yang sangat happening. Semua permainan umpana nak cabut jantung. kami bayar around 27pound untuk student price, dan boleh spend one whole day try semua permainan dalam ni. Memandangkan terlalu banyak penginapan disini, anda disarankan untuk tidak tidur di stesen kereta api.

Blackpool

*Edinburgh- Cantik, cantik dan cantik. Tu je boleh cakap.  Scenery berlatarkan castle. Disini, matawang yang digunakan adalah Pound Sterling namun mereka mengeluarkan wang mereka sendiri. Design duit Scotland ni sangat exclusive.Terdapat masjid besar betul-betul berdekatan university dan dibelakang masjid, terdapat tempat makan Arab yang best dan murah.

*Newcastle- Lebih kepada bandar moden.Secara peribadi, saya tidak merasakan keunikan bandar ini berbanding bandar-bandar lain di UK.



-Chester-Le-Street- Bandar kecil. Attraction ialah di Angel of the North. Tempat ni juga sunyi dan tidak sesak dengan pelancong.





.



27 Jun 2015

Pelajar Oversea Kerap Melancong.. Apa Rahsianya?



Respond masa mula2 baca tweet ni = panas je rasa.hehe. Yang part dia belajar nak mampus je dia nampak, yang kita kat sini tak nampakla sebab kerap berjalan..yer idak?

Frankly speaking, belajar dekat mana2 pun ada cabaran tersendiri. I am not saying this on side of pelajar oversea sebab I pelajar oversea but my statement is based on I had experienced both conditions.baik oversea mahupun Malaysia.

Mungkin anda tak tahu tahap nak mampus belajar tu sbb pelajar oversea lebih suka "hide" this bad part. Kenapa?? Salah satu sebab utama, FAMILY. Berada beribu batu jauh dari keluarga pun dah buat keluarga risau, apatah lagi kalau kami hari2 keja update susahnya nak jumpa makanan halal, nak pass exam, nak penginapan murah, nak bergaul and macam2 masalah lagilah.. Masa belajar di Malaysia, even jauh jugak la dari family (My degree at Kedah and my foundation at Shah Alam while I am Kelantanese), family masih boleh jenguk. So tahap kebimbangan mereka sangatla ketara bila mereka dah tak dapat nak jenguk anak2 kesayangan mereka. 

And the other part kenapa pelajar oversea kerap melancong ialah:-
1) transportation sini murah dan berpatutan: Banyak budget airlines seperti Ryan Air, Jet Airways and etc menawarkan harga yang betul2 korang tak sangka. Contohnya saya pernah ke Dublin dengan bayaran cuma around 9pound=RM 54. Jangan dikira kalau naik bas.Bas dari UK ke Paris ada yang hanya 15pound=RM90 (tak caya check Megabus).  Kos yang lebih kurang sama pelajar di Malaysia gunakan nak pegi trip ke Krabi, Phuket, etc yang mana konpem kami tak dapat harga tu dari sini. So, sekiranya pelajar di Malaysia boleh travel bersama kawan2 merata Malaysia dan negara berdekatan, begitulah jugak kami dekat sini sesuai dengan lokasi kami.
2)Travel backpackers: Hampir kesemua trip menggunakan kaedah backpackers. Bahasa mudahnya, tido dekat hostel/airport/dalam train or bas, makan megi cup or roti and shopping fridge magnet and poskad je. Yang penting sampai tempat terbabit untuk tengok budaya dan suasana. Bukan shopping ok!
3)Lepas kumpul duit berbulan2:Untuk melancong, ramai pelajar oversea yang sebenarnya ikat perut dan berjimat cermat sebelum trip. Dekat UK, accomodation merupakan antara kos termahal kami bayar biarpun rumah kongsi. Saya bayar around 260pound sebulan untuk rumah sewa. Belum termasuk electric and gas. Boleh cecah per head 50 pound per month. Wifi around 6pound per month, and other expenses lagi.Untuk berjimat, kami masak dekat rumah. Shopping baju dekat charity shop. Nilah sebab2 kami dapat travel.

Setiap orang ada rezeki masing-masing. Disebalik kami yang kononnya bergembira travel (travel backpackers ni sebenarnya penat kot), kami pun banyak berkorban jiwa dekat sini. Kami terpaksa lupakan adaptasi dengan makanan sini yang tidak sesedap Malaysia, korbankan saat manis bersama kawan2 yang kawin and timang anak, tak beraya dengan keluarga, puasa dekat 20jam dan macam2 lagi. Tapi semua ni pengalaman, dari memilih untuk dengki dengan orang, lebih baik kita BERSYUKURLAH dengan tiap apa yang kita ada. Sesungguhnya, 10x kita rasa kita kurang, rupanya ada 100x orang lain nak duduk tempat kita. 

Jom ceria2 kita kongsi2 gambar travel ek.. 


Newcastle, UK

Nottingham, UK

Oxford, UK

Eiffel Tower, France

Brussel, Belgium

Peak District, UK

York, UK


Angel of the North, England, United Kingdom

Bath, England, United Kingdom

Blackpool Pleasure Beach, UK

Cambridge, UK

Cardiff, Wales

Chelsea, UK

Arsenal, UK

Cheshire Oaks, UK
Edinburgh, Scotland

Weston Park, Sheffield

Leeds, UK

London, UK

Department of Politics, Sheffield, UK

Madame Tussauds, Baker Street, UK

Mirpuri Dhera, Sheffield,UK

Maastricht, Netherlands

Kinderdijk, Netherlands

Keukenhof, Netherlands
upcoming trips : Denmark, Germany, Italy and Spain..

Animal Welfare : Challenges in Policy Implementation in UK Poultry Industry

Alhamdulillah..currently I am reaching my final stage for my master's journey in Sheffield.
Allah ease my journey towards reaching this stage.
I had pass all my taught modules (even not in flying colors) without experience any re-submission, failing and etc...
Now, in the final stage, I am required to submit a dissertation.
A dissertation which not more than 12,000 words.



After few discussion and amendment, I come out with my topic..
"Animal Welfare : Challenges in Policy Implementation in UK Poultry Industry"

What do you guys think?
I believe I have a strong passion in animal welfare. 
For those who wonder why animals and not humans?? My answer is:-

"The reason I dedicate myself to helping animals so much is because there are already so many people dedicated to hurting them"

However, it should be noted that animal welfare is totally different compared to animal right.

"Animal welfare theories accept that animals have interests but allow these interests to be traded away as long as there are some human benefits that are thought to justify that sacrifice.
Animal rights means that animals, like humans, have interests that cannot be sacrificed or traded away just because it might benefit others" (Source : http://www.peta.org/)
It implies that animal welfare do not forbid the usage of animals as food, cloths, etc but promotes more "humane" treatment towards animals. But, animal right strictly believe that no animals should be harmed or being killed to fit human consumption.They promote the idea of vegan.
In my case, I would discuss on animal welfare policy implementation challenges specifically in poultry industry. For those who wonder what does it cover under poultry, www.gov.uk provided that poultry includes:-
  • chickens
  • turkeys
  • ducks
  • geese
  • partridges
  • quail
  • pheasants
  • pigeons (reared for meat)
  • guinea fowl
  • ostriches
  • emus (usually kept in zoos or as pets)
  • rheas (usually kept in zoos or as pets)
Many legislation and guidance were set up by the government, RSCPA, European Union and many other organisations in order to uphold animal welfare in poultry. For instance in 2012, EU under Council Directive 1999/74/EC bans conventional battery cages in laying hens. Similarly, EU Regulation 1099/2009 provides protection to animals at the time of killing to ensure that animals are being avoided to suffer avoidable excitement, pain or suffering.
Despite the legislation and guidance. many cases reported on  incapability of the actors to comply with the regulation. Only in April 2015, about 89.3 millions of birds being slaughtered in UK (FarmingUK.com 2015).  High demand leads to major issue to follow the animal welfare legislation in poultry (Tabler 2006). Various studies reported on many reasons that contributes as the factors includes economic factors, attitudes of the poultry providers and many others. Indeed, implementation was the most problematic part in animal welfare (EUPAW Report 2010). Knill and Tasun (2012, p. 161) claimed that 6 major challenges in policy implementation includes : choice of policy instruments, precision and clarity of policy design, control structure, institutional design, administrative capacities and social acceptance. 
My dissertation will use the EUPAW report as my methodology and analyse on which challenges in poultry industry that fit with the theory provided by Knill and Tasun. 
Currently I am doing my literature review. Lots more to read and understand in order to proceed with other chapters. Wish me luck. :)
note :What do you think on my topic and structure? Is it messy? Can you understand what I try to explain?









23 Mar 2015

The Legacy of Pak Mie : An Animal Lover

Late Pak Mie with stray dog

I would like to express my sincere condolences to the family of our hero, Pak Mie. Muhammad Azmi Ismail or known as Pak Mie died of a stroke at 11.30pm on 22nd March 2015. Pak Mie and his wife, Mak Intan, were known for their commitment and love towards stray animals include cats and dogs. They run the Pak Mie Animal Shelter in Alor Setar, Kedah and raised more than 1000 stray cats and dogs in their shelter.

I spend my time over Pak Mie's blog. My heart was touched and the story really inspiring. I can imagine on their hardship. Lots of Muslim society there isolate and critics this couple for raising dogs. I cannot brain the fact on why the habit of people who love to judge and critics others. What make you so certain that their actions is prohibited in Islam? Pak Mie and his wife are example of Muslim couple who shows to us that Islam does not prohibit the Muslim to be kind towards animal especially dogs.

Pak Mie had passed away. But I believe his spirit will never dies. We need more animal lovers out there to voice up the right for an animal. No one force us to take care of this animals but our love and humanity will do.Prevent animal from being abused. 

I cry over watching the video of Pak Mie and Mak Intan took care of a paralyzed dog.


Muslim vs dogs
In Islam, Muslim are prohibit to touch the dog. Traditionally, dog have been seen as impure and this lead to Muslims have used this view to justify the abuse and neglect of dogs. But they really forget what Prophet Muhammad(pbuh) said narrated by Abdallah bin Amru.

"Whoever is kind to the creatures of God, is kind to himself"

I love to share an opinion by Dr.Ayoub M Bandeker (BVMch), veterinary surgeon.

1. It is NOT haraam to own a dog, though it is not hygienic to keep a dog in the house. 

2. It is NOT haraam to touch a dog or any other animal. If the saliva of a dog touches you or any part of your clothing, then it is required of you to wash the body part touched and the item of clothing touched by the dog’s mouth or snout. 

3. It is incumbent upon all Muslims who own animals, whether for farming or work purposes or as pets, to provide adequate shelter, food, water, and, when needed, veterinary care for their animals. Arrangements must be made, if one is going to be away from home, to have one’s animals taken care of as well. 

4. It is haraam to keep a dog or any other animal on a short lead for long periods without food, water, and shelter. Dogs need exercise and are social creatures who form organized “family” structures in nature. Dog owners therefore need to spend time daily with their dogs. 

5. It is cruel, and therefore haraam, to keep any animal in a cage so small that it cannot behave in a natural way. 

6. Fireworks cause untold suffering to most domestic animals because of their acute sense of hearing. 

7. It is haraam to participate in any blood “sport,” like dog fighting and trophy hunting. 

No animal has been cursed in any way. Animals are referred to in many instances in the Qu’ran. In Surah Kahf, mention is made of the companions of the Cave and their dog. (S18: 18-22)

More reading can be found here http://www.islamicconcern.com/dogs.asp.

I would like to highlight on the point no animal has been cursed in any way. Either pig or dogs. Every animal has been created for a purpose and it is a duty upon every human being to respect  Allah's creation. 

All things “…have been created for you ...” for our benefit (S2:29). It thus becomes our duty to protect, employ with dignity, and promote the well-being of any animal in our care. In this way, we are expressing our thankfulness to Allah (swt) for His blessings in a practical manner. (Qur’anic Foundations and Structure of Muslim Society, Mawlana F.R. Ansari, vol. 2, pp. 125-126) 

Employ the animals with dignity and concern on their benefit. These animal especially the stray did not request you to provide them with fancy food, a large building or surrounding to play and even force you to put the food in their mouth.

Just imagine if you were a stray cats or dogs,
You unable to find food for more than 2 days. You are just hungry little creature. What you ask is only a small piece of food or the leftover from human being to continue your survival. You are not asking them to hug you or buy you new cloth. You do not even ask human to put the food inside a beautiful plate or feed it directly to your mouth. 

 But what human did to stray animals? These animal are being kicked. Some of them paralyzed and hurt due to inhumane action of human being. 

I urge us as human being to be more considerate towards animal.Please stop animal cruelty. If you really find it will be huge responsibility to raised an animal, please not hurting them.

Is that their fault for being an animal?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...